Kedves Vendégeink!

Szállodánk 2012 óta több alkalommal is elnyerte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiírt pályázaton a „Zöld Szálloda” címet, a Hotel Stáció ugyanis az országban élen jár a megújuló energia hasznosításában. Büszkék vagyunk arra, hogy 2019-2020-ra a Zöld Szálloda Díj I. helyezését vehettük át.

Az alábbiakban szeretnénk megismertetni Önökkel azokat az erőfeszítéseinket, amelyeket a környezet megvédése érdekében teszünk.

Hotelünkben kiemelkedően fontosnak tartjuk azt, hogy a tudásunkat arra használjuk fel, hogy a környezetet megóvjuk a következő nemzedék számára is. Kérjük Önöket is, hogy amennyiben tehetik járuljanak hozzá a környezetterhelés csökkentéséhez. Ennek két legjobb módja hotelünkben.

 1. Amennyiben a törölközőket ledobják a földre, akkor a napi takarítás során kicseréljük. Akasztón, fogason hagyott törölközőket nem cseréljük ki, mert úgy vesszük, hogy még egyszer használni fogják, így csökkenthető a mosás által okozott környezetterhelés.
 2. Büféasztalos főétkezés esetén kérjük csak annyi ételt szedjenek maguknak, amit biztosan elfogyasztanak. Legyenek partnereink az élelmiszerpazarlás megfékezésében!

Ezek pedig a mi erőfeszítéseink:

 1. Hőszivattyús üzemelés: Az alap probléma az, hogy egy wellness hotel általánosságban nagy energia felhasználású, pazarló üzem, gondoljunk csak a szaunák, gőzgépek, fűtött medencék és a nagy mennyiségű háztartási melegvíz energia igényére, illetve arra, hogy egyidejűleg hűtési igény is keletkezik, mert nyáron hűteni kell az egész házat, teljes szezonban pedig a szerver szobát, a szauna melletti merülő medencét és a Kneipp medencét is, ami szintén rengeteg elektromos energiát igényel. A wellness hotel üzemeltetésének ezt a költséges, magas energiafelhasználású problémáját a hőszivattyús üzemeltetés tudja a legnagyobb hatékonysággal megoldani. A hőszivattyú képes arra, hogy egyszerre hideget és meleget is termeljen, ahogyan az otthoni háztartási hűtő belül hideg, a hátulján lévő fekete rácson pedig meleget ad le. A hőszivattyú A+++ energia hatékonysággal fűt és közben a hideget pedig melléktermékként ingyen termeli meg. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nyári üzemelésben elkészíti a háztartási melegvizet és cserében még ingyen hűti a házat, a Kneipp taposót és a merülő medencét. Télen pedig fűti a házat és elkészíti a háztartási melegvizet, miközben továbbra is hűtési igényünknek megfelelően hűti a szerver szobát és a már előbb említett wellness medencéket. Tehát összefoglalva az egyik fajta energiát (meleg vagy hideg) A+++ hatékonysággal állítja elő, miközben egyidejűleg az ellentett energiát (hideg, meleg) ajándékba kapjuk. A hőszivattyúk ezen tulajdonsága miatt az olyan szállodai épületeket, amelyben egyidejűleg van hűtés és fűtés igény jelen – a wellness szállodák tipikusan ilyenek – kizárólag ilyen rendszerrel érdemes felszerelni, mert kíméli a környezetet és a pénztárcát is.
 2. Kiemelkedő hőszigetelés: Építéskor a teljes épületen 15-20 cm-es dryvit réteget alkalmaztak, amely már a passzív házak hőszigeteléséhez közelít.
 3. A Biios épületfelügyeleti rendszer: Minden helyiség állapotát (hőmérséklet, fűtés-hűtés, ablakhasználat, páratartalom) figyeli és mindig csak a szükséges energiát mozgósítja. Nyitott ablaknál pl. a fűtés vagy hűtés leáll. Figyeli a külső hőmérsékletet is és ennek a figyelembevételével állítja elő a szükséges meleg vagy hideg víz hőmérsékletét.
 4. Az évek folyamán a világítási rendszereket teljes mértékben kicseréltük LED technológiára, ezzel jelentős fogyasztás csökkenést és felesleges hőtermelés megszüntetését értük el.
 5. A szobák felület (padló, fal, mennyezet) hűtés-fűtéssel működnek, nincs a hagyományos légkondicionáló berendezéseknél megszokott monoton, búgó hang, nincs por, ami visszakerülne a levegőbe, nincsenek asztmatikus vagy porallergén reakciók, nincs légionella veszély. A fűtéshez használt vizet nem kell magas hőmérsékletre elkészíteni, mivel az már 32-36 fokon is hatékony, így további energia megtakarítás érhető el.
 6. Fázisjavítónkat rendszeresen karban tartjuk, hogy ne legyen meddő energiafogyasztásunk.
 7. Kedvező vízfogyasztásunkat a modern Hansgrohe 5 l/perc átfolyású csaptelepek és a zuhanyba beépített 12 l/perces perlátorok biztosítják. A WC-k öblítésére és a kerti locsolásra kútvizet használunk.
 8. A savanyúságot, a pékárut és a cukrászárut Vecsésről szállítják. A zöldségeket is egy régióból származó zöldségestől szerezzük be. Minden konyhai alapanyagunk beszerzésénél arra törekszünk, hogy hazai áruból tudjunk dolgozni és hogy minél közelebbről szerezzük be a termékeket, minimálisra csökkentve a szállítás környezetterhelését.
 9. Tisztítószereink mindegyike az Assist Trend Shutter Zero terméke, amely Ecolabel-lel rendelkezik és amely garantálja, hogy foszfátot, nikkelt nem tartalmaznak a termékek és nem okoznak bőrirritációt vagy allergiát.
 10. Nyomtatóink tonerjeit újratöltetjük, szárazelemeket külön gyűjtjük és fél évente átadjuk a CCR Rebat Nonprofit Kft-nek.
 11. Természetesen az eleve már törvény által szabályozott környezetvédelmi tevékenységeket is végrehajtjuk. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, konyhai zsírfogónk tartalmát, konyhai használt olajat és ételmaradékot az arra szakosodott céggel elszállíttatjuk és ártalmatlanítják.
 12. A szálloda külső környezete nagyon szépen parkosított, tele van növényekkel, virágokkal, kis kerti tóval, halakkal és teknősökkel. Mindez azért, hogy vendégeink számára a szemnek is kellemes, szép környezetet biztosítsunk.
 13. Kerti zöld hulladékok egy részét komposztáljuk, majd a komposztot ismét felhasználjuk a kert üzemeltetésében. A másik részét a zöld hulladékoknak a helyi Vetüsz a komposztáló telepre szállítja.
 14. Konyhánkba beszerzésre került a Winterhalter Pass-through, Energy Lite mosogatógép, amely rendelkezik hővisszanyerővel vagyis az elhasznált mosogatóvízből még leeresztés közben kinyeri a meleget és átadja azt a beáramló hideg víznek.
 15. 2006-ban vásárolt első generációs hőszivattyúinkat lecseréltük a legújabb technikát képviselő NIBE-1345-ös típusra, amely már A++ besorolású.
 16. Az évek folyamán a megnyitáskor használt katódsugárcsöves tévéinket, először LCD kijelzős tévékre, majd 2018-ban LED tévékre cseréltük, amelyek már A++ energiahatékonyságúak.
 17. Beszerzésre került egy Orwak típusú hulladéktömörítő gép, amely a hulladék kezelőnkben került elhelyezésre és ezáltal csökkentjük a szemét térfogatát és egyben szemétszállítási díjat is.
 18. A kerti tavunkat biotóvá alakítottuk át és létrehoztunk egy külön teknősfarmot. Korábban probléma volt, hogy a teknősök elpusztították az önfenntartásért felelős növényeket, ezért egy külsős szakértő cég bevonásával átalakítottuk a tavunkat és segítségükkel sikerült beállítani az önfenntartó ökoszisztémát.
 19. Homlokzat világításunkat gazdaságos LED RGB világításra cseréltük.